Betonvloer isolatie
Veel woningen zijn voorzien van een beton vloer. Wanneer er onder de betonvloer een kruipruimte aanwezig is of wanneer het beton zonder isolatie op de zandbedding geplaatst is, kan een beton vloer koud aanvoelen. Bovendien kunnen kou en vocht uit de kruipruimte naar boven trekken. Een beton vloer isoleren is een manier om dit te verhelpen. Welke manier van isoleren voor uw situatie het beste is hangt af van verschillende factoren. Heeft u een bestaande vloer die geïsoleerd moet worden of wordt de vloer nog gestort? Er zijn grofweg drie mogelijkheden voor betonvloer-isolatie: Nieuw te storten vloer isoleren, Betonvloer isoleren via de kruipruimte, Betonvloer isoleren zonder kruipruimte.
Betonvloer isoleren: EPS isolatieplaten
Als ruimte geen rol speelt dan kunt u EPS isolatie onder de betonvloer plaatsen. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en kent vele benamingen, zoals tempex, airpop of piepschuim. EPS is een goedkoop isolatiemateriaal. Heeft u genoeg ruimte onder uw vloer en hoeft uw isolatiemateriaal daarom niet persé dun te zijn? Dan is EPS een goede en voordelige keuze. Bij De Isolatieshop bieden we voor vloerisolatie verschillende diktes EPS aan.
Zoals EPS 100 of EPS 150. EPS is zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
Betonvloer isoleren: XPS isolatieplaten
Heeft uw vloer een hoge belasting en dient uw vloerisolatie drukvast te zijn? Houd daar dan rekening mee bij de keuze voor het isolatiemateriaal onder uw betonvloer. XPS is het isolatiemateriaal bij uitstek als drukvastheid belangrijk is. Onze XPS-bouwplaten zijn geschikt voor een goede betonvloer isolatie. Naast een hoge drukvastheid kan ook vocht een rol spelen bij de keuze voor isolatiemateriaal. XPS is dan opnieuw een goede keuze. Het is niet alleen heel drukvast, maar neemt bovendien geen water op. Voor het isoleren onder betonvloeren in bijvoorbeeld keldervloeren is XPS dus zeer geschikt.
Indien u EPS- of XPS-bouwplaten onder een nieuw te storten betonvloer gaat gebruiken, dient u wel randisolatie aan te brengen in de dekvloer. Hierdoor kan de dekvloer vrij bewegen ten opzichte van de muren en ontstaan er geen scheuren door krimp of uitzetting.
Betonvloer isoleren: PIR isolatieplaten
Wanneer drukvastheid geen aandachtspunt is en u voor het maximale rendement wilt gaan met een geringe dikte, dan is PIR bij uitstek geschikt. Dankzij de aluminium toplaag hebben deze platen een hogere isolatiewaarde dan gewone EPS of XPS isolatieplaten. Met een relatief dunne plaat kan dus een hoge isolatiewaarde bereikt worden. PIR kan bovendien eenvoudig tegen de onderkant van een beton vloer gelijmd worden.
Bodemisolatie met HR++ EPS parels
Is uw kruipruimte ondiep en kunt u er met geen mogelijkheid materialen aan het plafond bevestigen, dan is bodemisolatie een goede optie. U bedekt dan de bodem van uw kruipruimte met een laag isolerende parels of chips. Lees meer over het isoleren van de bodem van uw kruipruimte.
Heeft u een ondiepe kruipruimte? Dan is het praktischer om voor de parels met een hogere isolatiewaarde te kiezen (HR++). Heeft u genoeg ruimte in de kruipruimte? Dan kunt u een dikkere laag EPS parels kwijt. De witte parels zijn dan een prima keuze. Houd er rekening mee dat de parels zeer licht zijn en gemakkelijk wegrollen of -waaien. Maak de zakken waarin de parels geleverd worden daarom voorzichtig open wanneer u ze gaat gebruiken.
Betonvloer isoleren: Nieuwbouw
Bent u bezig met het (ver)bouwen van uw woning en gaat u een beton vloer storten? Dan is het verstandig om tegelijk met het storten ook de vloer isolatie mee te nemen. Doet u dit niet, dan moet u bovenop de nieuwe beton vloer isoleren en dat gaat ten koste van de afstand tussen de vloer en de hoogte van uw plafond. Bovendien is na-isoleren meestal moeilijker dan wanneer u direct bij het storten van de vloer isolatie aanbrengt.
Hiernaast ziet u een schematische tekening van de opbouw van een betonvloer vanaf de zandbedding. Wordt er fundering gestort? Deze schematische tekening maakt duidelijk dat er onder de dikke laag beton PE-folie en isolatiemateriaal geplaatst moet worden. Boven de laag beton kunt u eventueel nog een dun laagje isolatiemateriaal plaatsen dat onder de vloerverwarming komt te liggen. Het voordeel hiervan is dat de vloerverwarming de dikke laag beton niet opwarmt, maar dat de ruimte boven de vloerverwarming opgewarmd wordt. Zet u de vloerverwarming uit dan koelt deze snel af. Zou u het dunne laagje isolatiemateriaal tussen het beton en de vloerverwarming weglaten, dan warmt de vloerverwarming ook de dikke laag beton op. Zet u in dat geval de vloerverwarming uit, dan geeft de dikke laag beton nog steeds warmte af. Uw woning zal dus minder snel koel worden. Het is dus aan u de keuze waar uw voorkeur naar uit gaat: wel of geen laagje isolatiemateriaal onder de vloerverwarming.
Kruipruimte isolatie voor een betonvloer
Kruipruimten onder uw betonvloer kunnen voor extra kou en vocht zorgen. Het goede nieuws is dat uw kruipruimte op meerdere manieren geïsoleerd kan worden. Hierdoor voelt de betonvloer minder koud aan en creëert u een prettig woonklimaat in uw huis. Voor het isoleren van de betonvloer vanuit de kruipruimte zijn verschillende mogelijkheden. De eerste is het isoleren van de onderkant van de beton vloer. De andere optie is om te kiezen voor bodemisolatie. Het is ook mogelijk om deze twee isolatie methoden te combineren.
Is de kruipruimte ruim en toegankelijk genoeg om in te werken? Dan kunt u eenvoudig de onderkant van uw betonvloer isoleren. Hiervoor bevestigd u PIR-isolatieplaten tegen aan de onderkant van de betonvloer (dus tegen het plafond van de kruipruimte). Omdat PIR zeer goed isoleert bent u hiermee verzekerd van een hoge isolatiewaarde. Bovendien is PIR met lijm tegen de betonvloer te bevestigen, wat de isolatie klus bijzonder eenvoudig maakt.
Betonvloer isoleren zonder kruipruimte
U heeft een betonnen vloer maar geen kruipruimte. De betonnen vloer is dan direct op het zandbedding gestort. Toch is het isoleren van uw betonvloer nog steeds mogelijk. Houd er rekening mee dat u in dit geval de betonvloer niet van onderaf kunt isoleren. U moet daarom de hoogte in. Dat betekent dat het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer aangebracht wordt.
Het is mogelijk om dun te isoleren met een hoge isolatiewaarde door middel van PIR-platen. Ook hier is de drukvastheid belangrijk voor de materiaalkeuze. Wanneer er een afwerkvloer bovenop komt te liggen dan is XPS wellicht een betere optie. Vergeet niet om uw isolatiemateriaal met een drukverdeelplaat vast te zetten in plaats van met een 'kale' schroef.
Twijfelt u welk isolatiemateriaal geschikt is voor de isolatie van uw betonvloer neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag aan een goede, duurzame en betaalbare oplossing.