Rotswol
Rotswol (ook wel steenwol genoemd) kunt u voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Hierbij kunt u denken aan de isolatie van gevels, vloeren, wanden en daken binnenuit isoleren. De belangrijkste kenmerken van het materiaal zijn dat het zowel thermische als akoestische eigenschappen heeft en brandwerend werkt. Rotswol wordt gemaakt van het gesmolten vulkanisch gesteente basalt. Rotswol is 100% recyclebaar en het product heeft meerdere positieve eigenschappen: thermische isolatie, geluidsisolatie, milieuvriendelijk, lange levensduur, waterafstotend en brandveilig.
Waar is Rotswol isolatie toepasbaar?
- Platdak isolatie met rotswol: Een rotswol dakplaat is goed te gebruiken voor de isolatie van platte daken, zoals een plat dak van binnenuit. Een groot voordeel is de vezelstructuur van de dakplaten. Hierdoor kunnen de rotswol dakplaten zonder problemen in meerdere stukken worden gesneden. De stevigheid van de rotswol wordt behouden wanneer de stukken op het dak weer tegen elkaar worden gelegd. De bijzondere vezelstructuur van rotswol zorgt bovendien voor een perfect thermisch isolerend dak.
- Hellend dak isoleren: De spijkerflens rollen in ons assortiment zijn uitermate geschikt voor de isolatie van hellende daken. Goede isolatie is erg belangrijk voor het hellend dak, want ook de ruimte onder de pannen wordt vaak als woon- of werkruimte benut. Het is dan makkelijk om tussen de houten balken isolatie aan te brengen. Dankzij de flexibele structuur van rotswol kan het materiaal aansluitend geplaatst worden en hoeft er geen extra dikte gecreëerd te worden om het oppervlak egaal te maken. Hierdoor kan het isolatiemateriaal makkelijk worden afgewerkt met bijvoorbeeld een gipsplaat. De geluidswerende en thermische rotswolplaat platen zijn uitermate geschikt voor de isolatie van houten vloeren, voorzetwanden, scheidingswanden en plafonds.
Rotswol voor muur- en vloerisolatie
- Muurisolatie: Wilt u Knauf rotswol of Rockwool rotswol gebruiken voor het isoleren van een scheidingswand? Dit kunt u onder andere doen door het plaatsen van een voorzetwand die u opvult met rotswol. Gaat u een nieuwe buitenmuur bouwen dan zijn de rotswol spouwplaten geschikt voor spouwmuurisolatie. De voorzijde van deze waterafstotende spouwplaat is hard. De achterzijde van de plaat is flexibel. Hierdoor is het gemakkelijker om de spouwplaat te plaatsen en worden slecht aansluitende platen (en daarmee een koudebrug) voorkomen.
- Vloeren: De rotswol vloerplaten zijn geschikt voor de isolatie van verschillende soorten vloeren. Rockwool rotswol heeft RockFloor Solid in het assortiment, dit is een zeer harde rotswolplaat die een hoge weerstand heeft. Hierdoor is indrukking praktisch onmogelijk en dat maakt de vloerplaat zeer geschikt voor zwaar belaste zwevende steenachtige dekvloeren. Daarnaast kan rotswol gemakkelijk tussen balken gedrukt worden. Hierdoor is rotswol ook ideaal voor houtenvloer isolatie.
Rotswol isolatie op maat?
Wist u dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen of te verlijmen met plaatmateriaal? Is een product geschikt voor onze zaagservice, dan ziet u dit bij het product in onze webshop staan.
U geeft de gewenste afmetingen aan in het bestelproces en wij gaan er vervolgens direct mee aan de slag! Ook voor de zaagservice geldt; op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis. Heeft u vragen over maatwerk? Of heeft u grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies. Tel: +31 (0)316-330365.
Waar is Rotswol isolatie van gemaakt?
Rotswol is gemaakt van vulkanisch gesteente - een natuurlijk materiaal dat in grote hoeveelheden overal op aarde aanwezig is. Gesteenten worden gesorteerd en geplet, gemengd met uitgegloeide steenkolen (coke) en metaalschuim en vervolgens gesmolten in een oven bij een temperatuur van 1400 °C.
De gesmolten substantie wordt op roterende wielen geleid waar het tot wol wordt gesponnen. Vervolgens worden er kleine hoeveelheden harsbindmiddel toegevoegd om de vezels aan elkaar te binden. De wol wordt gevormd tot een mat die wordt uitgehard en samengeperst in een oven. Daarna wordt het gesneden en eventueel bedekt met bekledingsmateriaal.
Het eindproduct beschikt over goede thermische prestaties, is brandveilig en geschiktheid voor hoge temperaturen.
Veelgestelde vragen over Rotswol isolatie
Wat is de rd-waarde van rotswol Isolatie?
De Rd-waarde van rotswolplaten ligt tussen de 0.85 tot 5.1 m2K/W en de lambdawaarde van rotswol isolatie ligt tussen de 0,032 - 0,044 W/mK.
In de onderstaande tabel worden enkele algemene RD-waarden (m²K / W) weergeven voor verschillende afmetingen in millimeter van rotswol isolatie:
Dikte |
Rotswolplaten 20mm |
Rotswolplaten 50mm |
Rotswolplaten 80mm |
Rotswolplaten 100mm |
RD-Waarde | 0,85 | 1.40 | 2.25 | 2.85 |
Dikte |
Rotswolplaten 140mm |
Rotswolplaten 160mm |
Rotswolplaten 170mm |
Rotswolplaten 190mm |
RD-Waarde | 4.00 | 4.55 | 4.55 | 5.10 |
Wat is rotswol isolatie?
Hoe wordt rotswol isolatie gemaakt?
Wat isoleert beter glaswol of rotswol?
Wat kost rotswol isolatie?
Hoe dik moet rotswol isolatie zijn?
Hoe plaats je rotswol isolatie?
Hoeveel geluid dempt rotswol isolatie?
Eigenschappen van Rotswol isolatie
Geluidsisolatie met rotswol isolatie
Wist u dat rotswol ook uitstekende akoestische en geluidsisolerende eigenschappen heeft? De geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van rotswol verbeteren de akoestiek in een ruimte. Dit draagt bij aan een beter akoestisch comfort in gebouwen: van kantoren en scholen tot ziekenhuizen en hotels. Rotswol isoleert geluid en houdt trillingen tegen. Zo kan ongewenst geluid binnen- of buitengesloten worden.
De Rocksono Base platen van Rockwool isolatie zijn ook veelzijdig, want ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor voorzetwand-isolatie, scheidingswand-isolatie, plafonds, daken en vloeren. Deze multi-inzetbare plaat is sterk geluidsabsorberend. De rotswolplaten sluiten naadloos op elkaar aan en hebben een hoge brandwerendheid.
Isolatiewaarde Prestaties
Wat voor weer is het? Regen of zon, kou of hitte? Rotswol isolatie is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat u in huis een aangename temperatuur ervaart, ongeacht de weersomstandigheden. De rotswol isolatiewaarde is daarom heel belangrijk, want hiermee worden lucht- en warmtestromen verminderd. De rotswol zorgt ervoor dat gebouwen als het koud is hun warmte behouden en dat gebouwen tijdens warme dagen koel blijven.
De isolatiewaarde van rotswol is relatief goed, want het heeft een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Dankzij de poreuze en ademende structuur van rotswol kan waterdamp bovendien moeiteloos een weg naar buiten vinden. Dit zorgt voor een comfortabele en gezonde woonomgeving. Dankzij de goede isolatiewaarde van rotswol bespaart u op airco- en stookkosten en dat is beter voor uw portemonnee en het milieu!
Is rotswol isolatie waterbestendig?
Rotswol is niet alleen waterafstotend, maar neemt in een vochtige omgeving geen vocht op. Dit heeft op de lange termijn een positief effect: niet alleen om uw huis gezond te houden, maar ook voor de gezondheid van degene die er wonen. De waterafstotende kwaliteit van rotswol betekent dat het onder alle weersomstandigheden kan worden aangebracht.
Soms ontstaat er in woningen schade door vocht. Wanneer rotswol (of welke andere soort isolatie dan ook) op de verkeerde manier is aangebracht kan door condensatie schimmel ontstaan. Dit voorkomt u door rotswol op de juiste manier aan te brengen. Laat onze experts u hierover adviseren.
Om uw isolatiemateriaal beter te beschermen tegen waterdamp en condensatie, gebruik een folie zoals de Miofol 125 S Dampremmende folie.
Is rotswol isolatie drukvast?
Rotswol heeft met rond de 45 kpa geen erg hoge druksterkte. Het unieke van rotswol is dat de mechanische prestaties voor verschillende toepassingen kunnen worden ontworpen.
Een hoge druksterkte kan alleen in bepaalde gevallen gunstig zijn, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot een slechte pasvorm. Daarom zijn er bij dakbedekking bijvoorbeeld verschillende klassen die gebaseerd zijn op de druksterkte van het product en afgestemd moeten zijn op het gebruik. Een hoge klasse komt overeen met een product dat regelmatig een bepaalde belasting kan weerstaan.
Is rotswol gemakkelijk te verwerken?
Rotswol is gemakkelijk te snijden en te hanteren. Van warmte-isolatie (thermisch) en geluidsisolatie (akoestisch) tot prachtige plafondpanelen en maatwerk gevelbekleding. Rotswol kan in elke gewenste vorm of afmeting worden verwerkt. Het maakt hierbij niet uit of de rotswol aan de binnen - of buitenkant van een muur wordt toegepast. Met rotswol kunnen architecten ambitieuze en complexe ontwerpen tot leven brengen. Door voor rotswol te kiezen wordt dan ook meteen geïnvesteerd in thermisch comfort, brandveiligheid en het milieu.
Is rotswol isolatie brandveilig?
Rotswol is brandwerend tot boven 1000 graden en draagt bij aan het beperken van branduitbreiding. Hierdoor heeft rotswol in de Euro-brandklasse een A1 certificering gekregen. Uitgezonderd zijn de rollen met spijkerflens. De A1-klasse betekent dat het materiaal onbrandbaar is en daarom als brandwerende vulling gebruikt kan worden.
Is rotswol isolatie duurzaam?
Rotswol isolatie is een van de meest milieuvriendelijke isolaties die er zijn. Steen is een van de grondstoffen op aarde waar we een overvloed aan hebben. Om rotswol te produceren worden stenen tot 1500 graden verhit. Hier wordt vervolgens een bindmiddel aan toegevoegd. Dit mengsel wordt gesponnen, waardoor een soort suikerspin ontstaat: de rotswol. Wist u dat rotswol volledig recyclebaar is? Van oud rotswol kan weer nieuwe rotswol gemaakt worden zonder kwaliteitsverlies of vermindering van prestatie. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak de rotswol gerecycled wordt.
De unieke structuur van rotswol zorgt voor een ongelooflijk veerkrachtig materiaal. Ook nadat er druk op het materiaal is uitgevoerd behoudt de rotswol z’n vorm en eigenschappen. Rotswol is waterafstotend, dampopen, vormvast en zeer brandwerend. De vormvaste eigenschappen van rotswol zorgen ervoor dat het materiaal altijd perfect aaneengesloten is. Het gevolg is een prettig leefklimaat dankzij een product dat voor tenminste 60 jaar (75 jaar is de norm) z’n isolerende kwaliteiten behoudt.
Nadelen van rotswol isolatie
Een nadeel van rotswol is dat het bij een gelijke isolatiewaarde dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een Rd-waarde van 3 (bij een Rd-waarde van 0,033) te bereiken heeft u een rotswolplaat nodig van 100mm. Als u voor PIR kiest, bereikt u deze waarde al met een plaat van 57mm. Ook bevat rotswol vezels die kunnen irriteren tijdens het verwerken. Het is daarom aan te raden om na de verwerking van het materiaal de huid met koud water af te spoelen. De irritatie verdwijnt dan vrij snel.
Wilt u werken met rotswol isolatie? Gebruik dan als voorzorg een stofbril, stofmasker en handschoenen. Een ander nadeel is dat rotswol duurder is dan glaswol. Dat komt omdat rotswol uit meer grondstoffen gemaakt wordt dan glaswol. Hierdoor zit er per m³ zo’n €17,- à €20,- meer aan grondstoffen in rotswol dan in een glaswol-product. Rotswol is een goede keuze als u een gemiddeld budget heeft.
Hoe kun je rotswol aanbrengen?
Rotswol kan huidirritatie veroorzaken. Draag bij het werken met rotswol een geschikt masker en handschoenen. Bekijk onze stappengids voor glaswol om te zien hoe rotswol aan de binnenkant van een plat dak kan worden aangebracht. Of bekijk kenniscentrum voor andere inspirerende gidsen.